A HPV a Humán Papilloma Vírus rövidítése, mely a bőrön és nyálkahártyákon él, és okozhat betegségeket. A vírus beépül sejtjeinkbe, és ott DNS károsodást okozva szaporodásra készteti őket. Több száz HPV vírus létezik, ezek közül néhány tízről tudjuk biztosan, hogy betegséget okoz.

Ezek a humán papilloma vírusok érintkezés útján terjednek, legyen az egyszerű kézfogás vagy nemi kontaktus, természetesen ilyenkor más-más HPV kerül átadásra, más és más betegséget okozva.

A HPV leggyakrabban szemölcsös növedéket okoz legtöbbször kézen, lábon, arcon, illetve nemi részen.

HPV szűrés szempontjából azok a “magas rizikójú” vírusok bírnak jelentőséggel, melyek nemi érintkezés útján terjednek, a méhnyak, hüvely, és mindkét nemben a külső nemi szervek bőrét, illetve a végbél bőrét, nyálkahártyáját fertőzik.

Ezek közül is a magas rizikójú HPV a méhnyakban okoz leggyakrabban súlyos, rákot megelőző sejtelváltozásokat, melyekből idővel méhnyakrák alakulhat ki. De ugyanígy kialakulhat mindkét nemben a külső nemi szervek bőrrákja, vagy esetleg a végbél rákja.

A terjedés jellegéből kifolyólag tehát a HPV szűrés mindazoknak ajánlott, akik az aktív párkeresés időszakában vannak, illetve nem használnak óvszert. Azoknak a hölgyeknek is ajánlott a HPV szűrés, akiknél méhnyakrákszűrés alkalmával kóros eredményt állapítottak meg, illetve a párjuknál is ilyenkor szóba jön a szűrés.

A fentiekből az is kiderül, hogy a magas rizikójú HPV már csak akkor okoz általában tünetet, panaszt, amikor már előrehaladott állapotban van a betegség.

Sokan egyszerűen csak “kíváncsiságból” végeztetik el a HPV szűrést, vagy azért, mert a párjuk erre kérte őket.

A HPV szűrés egy egyszerű vizsgálat, nem igényel a beteg részéről előkészületet. Nőknél a méhnyakrákszűrésre hasonlít, nem fájdalmas, talán kellemetlen vizsgálat, melynek során a méhszájba egy kis mintavevő pálcát vezetünk, mellyel a hámból mintát veszünk. Ilyenkor tekintve, hogy a hámot megsértjük, egy nagyon kis vérzés elindulhat, de ez közvetlenül utána meg is szűnik.

Férfiaknál a húgycső végéből vesszük a hámmintát szintén egy kis mintavevő pálcával, de az ő esetükben ez fájdalmas lehet, tekintettel arra, hogy a húgycső érzékeny.

Ezt a mintát laboratóriumban vizsgálják molekuláris biológiai módszerekkel.

Amennyiben az eredmény pozitív, tehát találtak benne HPV-t, akkor gyógyszeres kezelés jön szóba, mely főleg akkor indokolt, ha magas rizikójú HPV volt az eredmény.

Egészséges szervezet a HPV kórokozót el tudja pusztítani külső beavatkozás nélkül is az esetek nagy többségében, ezért tapasztaljuk azt, hogy kezelés nélkül is az első pozitív teszthez képest fél vagy egy év múlva a kontroll HPV szűrésen már negatív az eredmény, tehát a HPV már nincs jelen.

Sajnos azonban a HPV fertőzés nem tud mindig magától gyógyulni, ilyenkor van szüksége az immunrendszernek egy kis segítségre, ami lehet gyógyszer, de lehet HPV elleni oltás is.

HPV elleni oltás

Magyarországon többféle oltóanyag van forgalomban HPV ellen, a legújabb a 7 leggyakoribb magas rizikójú (rákot okozó) és 2 leggyakoribb alacsony rizikójú (nemi szemölcsöt okozó) HPV- t tartalmazza. 3 oltást javasolt felvenni meghatározott oltási séma szerint.

Oltásra azért van szükség, mert a természetesen úton átvészelt fertőzés után a gyógyult szervezet nem védett az újbóli HPV fertőzés ellen. Ha viszont oltással “kapja” meg a vírust, védett lesz a HPV fertőzéssel szemben.

Rendelésünkre előjegyzés alapján tudjuk betegeinket fogadni, melyre online kérhet időpontot:

dermaklinika.hu/idopontfoglalas

A talpon és leggyakrabban a kézen lévő ún. közönséges szemölcsöket (Verruca vulgaris) a HPV (Humán Papilloma Virus) 1 és 2 típusa okozza. Nagyon gyakori bőrbetegség, érintkezés útján terjed, könnyen átadható, kötelező kezelni. A szemölcsök nemcsak egyik emberről a másikra terjednek, hanem az érintett saját magán is terjeszti, ezért nem ritkán találkozunk olyan pácienssel, akinek a talpán vagy kezén több mint 10 darab szemölcs látható.

A szemölcsök kezelése bőrgyógyász feladata, habár sokféle vény nélküli ecsetelő kapható, melyek a kisebb méretű szemölcsök gyógyítására alkalmasak. De ha több vagy nagyobb méretű szemölcs látható, javasolt szakorvost felkeresni. A szemölcsök kezelése során a vényre kapható ecsetelők, a fagyasztás, illetve a szemölcsök speciális késsel való eltávolítása a választható kezelési módok. A fagyasztás és az eltávolítás, illetve a vékonyításuk nem fájdalommentes, de a helyes technikával ez, valamint ezen eljárások kellemetlen utóhatásai nagymértékben csökkenthetőek.

A nemi szerveken megjelenő szemölcsöket a HPV (Human Papilloma Virus) bizonyos típusai okozzák. Igen gyakori betegség a fiatal felnőtt lakosság körében, ugyanis nemi úton terjed, és nagyon könnyen átadható, ráadásul nem nyújt az óvszer sem kellő védelmet ezen betegség ellen. A nemi szemölcsöt okozó HPV a nemi részek, az alhas, a gát és a végbél bőrén találhatóak mindkét nemnél, így érthető, hogy miért nem tud biztos védelmet nyújtani az óvszer – habár az átadás valószínűségét azért csökkenti.

A kialakuló szemölcsök számát és nagyságát befolyásolja a szervezet védekező képességének állapota, illetve az, hogy mikor fordul a páciens orvoshoz. Nem ritkán találkozunk olyan esetekkel, amikor nagyon sok szemölccsel keresik fel a rendelőt. Ezen betegség gyógyítása bőrgyógyász feladata. Leggyakrabban fagyasztással kezeljük a nemi részen lévő szemölcsöket, és ha szükség van rá, immunrendszert erősítő gyógyszert is felírunk. Mivel nemi úton terjedő betegségről van szó, javasolt a partner vizsgálata is. A szemölcsök számától, a védekezőképességtől függően a gyógyulás eltarthat hetekig, vagy akár hónapokig is, amikor több fagyasztásra is szükség van. Ha valaki nem tud, vagy nem szeretne fagyasztást, lehetőség van olyan krém használatára, melyet bőrgyógyász szakorvos ír fel receptre, habár ezen esetben a gyógyulás elhúzódóbb lehet.

HPV okozta nemi szemölcs kezelése során a beteg felvilágosítást kap rendelőnkben arról is, hogy hogyan tudja felvenni azon HPV oltást, mely védelmet nyújt ezen betegség ellen.

Gyakran előfordul, hogy valamelyik anyajegyünk megsérül, részben leválik, esetleg vérzik, ruha kidörzsöli, bepirosodik. Ilyenkor javasolt a sérülést követően minél hamarabb megmutatni bőrgyógyász szakorvosnak, aki eldönti, hogy valóban egy friss sérülésről van szó, vagy esetleg egy kórosan megváltozott anyajegyről. Az elsődleges ellátás után szorosan követjük az anyajegyet, ami azt jelenti, hogy vissza kell jönni kontrollra 1-2 hónap múlva, illetve a sérült anyajegyeket a későbbiekben javasolt eltávolítani egy előre tervezett időpontban.

A napozás során jut hozzá szervezetünk a nélkülözhetetlen D vitaminhoz, tehát rendkívül fontos, hogy bőrünket valamennyi nap érje. Ez nem jelenti feltétlenül a napozást, hiszen mindennapi életünk során mindenhol, akár az utcán is ér minket napfény, és Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből adódóan a D vitamin keletkezéséhez elengendő napfény éri a bőrünket áprilistól októberig kifejezett napozás nélkül is. A túlzott napozás viszont kerülendő, ugyanis bizonyított tény, hogy a túlzott UVB sugárzás fokozza a melanoma (festékes bőrdaganat) kialakulásának kockázatát, a túlzott UVA sugárzás pedig a többi bőrrák (basalioma, laphámrák) kockázatát növeli, illetve gyakrabban, és fiatalabb korban alakulnak ki a rákmegelőző állapotok.

Mivel a szolárium UVA sugarakat tartalmaz, a fent leírt elváltozásokon kívül felgyorsítja a bőr öregedésének folyamatát, melynek során bőrünkön hamarabb jelentkeznek a pigmentfoltok, apró, később mélyebb ráncok, bőrünk elvékonyodik. Ez a változás az arcon, nyakon, dekoltázsban, kézfejeken a leglátványosabb, mely nőknél a “legféltettebb” részek.

Téves elképzelés, hogy a tavaszi szoláriumozás okozta barnaság védelmet nyújt a kora nyári napsütés ellen, és nem égünk meg, ha már valaki szolárium miatt barna, ugyanis egészen másfajta “barnaság” alakul ki a szolárium UVA fénye hatására, mint a napfény hatására, és sajnos a károsodást nem tudja kivédeni.

Az óvatos, fokozatos napfénytől kialakuló barnaság viszont egy természetes védelmet jelent a napfény káros hatásaival szemben, de ezt tapasztaljuk is, hiszen májusban sokkal könnyebben leégünk ugyanannyi napfénytől naptejes védekezés nélkül, mint júliusban szintén védekezés nélkül.

Téves azt is gondolni, hogy árnyékban nem barnulunk, mert erős nyári napsugárzáskor árnyékban is barnulunk a szórt fény hatására, ezért a nagyon fehér és érzékeny bőrűeknek ajánlott ez a napozási forma.

A következő szabályokat javasolt betartani:

– 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk egyáltalán napon, ha mégis elkerülhetetlen, hosszú ujjú, hosszú szárú öltözetet viseljünk, és ne feledkezzünk meg a kalapról sem, illetve a ruha alól kilógó testrészeinket kenjük be 50+ faktort tartalmazó fényvédővel

– 11 óra előtt és 15 óra után annyit tartózkodjunk fürdőruhában a napon, hogy ne keletkezzen napégés rajtunk sehol (a vállunkon sem). Ez mindenkinél eltérő időintervallum, van, akinél 10 perc, van, akinél 2 óra – bőrtípustól, előzetesen megszerzett barnaságtól, UVB sugárzás erősségétől függően. Ezt az időt tudjuk hosszabbítani naptejjel.

– A naptej használatával kapcsolatban néhány jótanács: mindig bőrünk alapvető típusához (ez a téli alapszínt jelenti) és aktuális színéhez igazítsuk a faktorszámot, tehát egy átlag középeurópai bőrszínt figyelembe véve a világosabb bőrszínű emberek (könnyen leégnek, nehezen barnulnak) a nyár elején 50+, a nyár közepén 30+ faktorszámút használjanak. A barnább bőrűek (ritkábban égnek le, könnyen barnulnak) a nyár elején 30+, a nyár közepétől a 15+ faktorszámút használhatnak. Ez természetesen a magyarországi éghajlati viszonyokra vonatkozik, melegebb égövön, trópusokon, magas hegyekben ez természetesen módosul.

A körömgombásodás a leggyakoribb körmöt érintő betegség, melyre számos vény nélküli szert illetve vényre kapható gyógyszert fejlesztettek. Ennek ellenére nehezen kezelhető betegség, mert nehéz olyan koncentrációban a körömlemezbe, vagy az azt termelő sejtekbe gyógyszert juttatni, hogy a gombák elpusztuljanak. Még nehezebb, ha valaki időskorú, és rosszabbak a keringési viszonyok vagy cukorbeteg.

Amennyiben a körömgombásodás kezdeti stádiumban van (ez onnan látható, hogy csak 1-2 köröm érintett, és annak is csak a vége vagy egy kis része), akkor meg lehet próbálni kezelni vény nélküli körömlakkokkal, melyek kifejezetten körömre fejlesztett ecsetelők.

Amennyiben több köröm gombás, és esetleg a teljes körömlemez sárgásan, fehéresen elszíneződött, megvastagodott, forduljon bőrgyógyászhoz, mert nagy valószínűséggel belső kezelésre lesz szüksége.

Mikor ne kezdje el vény nélküli szerekkel kezelni a körömgombásodását?

Ha barnás-feketés vagy lilás-vöröses elszíneződést vett észre körmén, vagy ha a jellegzetes körömgombásodás tünetei gyorsan terjednek.

Ha belső kezelésre van szükség, azt bőrgyógyász írja fel, előtte általában szükség van laborvizsgálatra (vérvétel, esetleg gombatenyésztés). Ez egy több hónapos kezelés, kézköröm esetében általában 3-4 hónap, lábköröm esetében 5-6 hónap. A kezelés alatt szükség van általában újabb vérvételre, annak érdekében, hogy a gyógyszert biztonságban szedhesse a beteg.

A hajhullás természetes folyamat, a hajhagymákból növekvő hajszálak bizonyos időközönként, amikor telogén fázisba érnek, kihullanak, ezt követően a hajhagymák nyugalmi állapotba kerülnek, majd újabb hajszálat növesztenek, és ez így folytatódik, amíg él a hajhagyma. Minden hajmosás és fésülködés alkalmával számos hajszálat vesztünk el, és ez nem kóros (hajmosáskor 50-150 hajszál). Ha egyszerre több hajhagyma kerül telogén állapotba, vagy nem termel a megfelelő periódusban új hajszálat, akkor észrevehetően megnövekszik az elhullott hajszálak mennyisége, és kóros hajhullásról beszélünk. Ez bizonyos betegségekben (nyomelemhiány, felszívódási zavarok, éhezés, bőrbetegségek, máj-, vesebetegségek, hormonális betegségek -leggyakrabban pajzsmirigybetegség) társult tünet lehet, de kialakulhat hormonális eltérésekre is pl. terhességben, szoptatás alatt, bizonyos gyógyszerek hatására (citosztatikumok, A vitamin származékok), vagy akár stressz hatására is. Látható tehát, hogy minden részletre kiterjedő beszélgetés szükséges ahhoz, hogy elkezdődhessen a kivizsgálás és kezelés. A hajhullást bőrgyógyász vizsgálja ki és kezeli a társszakmák bevonásával. A kivizsgálás során vérvétel és szükség esetén góckutatás zajlik, ami fogászati, nőgyógyászati/urológiai, fül-orr-gégészeti szakvizsgálatot jelent, és esetleg mellkas röntgent, hasi ultrahangot.

Amennyiben a hajhullás gócokban történik, az minden esetben kóros, kivizsgálást és kezelést igényel.

Az arcon, háton, vállakon, mellkason megjelenő pattanások a serdülőkor természetes velejárói, ha viszont bizonyos súlyossági fokot elér, már betegségről beszélünk, és kezelni szükséges érzelmi okok miatt is, illetve az egész életre szóló hegesedés elkerülése végett.

A serdülőkorban mindkét nemnél beinduló férfi nemi hormon, a tesztoszteron hirtelen emelkedő szintje miatt az addig “szunnyadó”, inaktív fázisban lévő faggyúmirigyek elkezdik a faggyút termelni, általában túl nagy mennyiségben, ezt nevezzük faggyú túltengésnek, és ez a faggyú, ha nem tud akadálytalanul kiürülni a bőr felszínére, felgyűlik a faggyúmirigyben. A kivezető járat eltömeszelődik, a baktériumok elszaporodnak a faggyúmirigyben. Ezen tényezők összessége vezet oda, hogy a faggyúmirigyek begyulladnak, a felszaporodott faggyú elfolyósodik, genny lesz belőle. A fennt felsorolt tényezők mindegyikébe be lehet gyógyszerrel avatkozni, így csökkenthető a gyulladt pattanások száma. A pattanások kezelése bőrgyógyász feladata.

Enyhébb tüneteknél vagy fiatalabb korban előnyben részesítjük a külső szereket: ecsetelőket, géleket, krémeket. Az utóbbi években a gyógyszerfejlesztéseknek köszönhetően olyan külső szerek állnak rendelkezésünkre, amelyek belső kezelést is akár helyettesíteni tudnak, sokat javítva a tüneteken.

Sok, gyulladt pattanás esetén vagy hegesedés veszélyekor azonban belső kezelésre van szükség. Ezek olyan antibiotikum tartalmú, szájon át szedhető készítmények, melyeket kifejezetten pattanásos betegségre fejlesztettek, és néhány hónapig kell szedni.

Az ennél is súlyosabb esetekben olyan gyógyszert írunk fel a páciensnek, ami több úton is gátolja a pattanások kialakulását. Ezt kizárólag bőrgyógyász írhatja fel, a kezelés megkezdése előtt és közben is szükség van vérvételre, illetve néhány nagyon fontos szabályt be kell ahhoz tartani, hogy a páciens pattanásosság elleni kezelése biztonsággal folyhasson: nőknél biztos fogamzásgátlás, mindkét nemnél fényvédelem. A tévhitekkel ellentétben, a kezelés befejezése után nem éveket kell várni, amíg engedett a terhesség, hanem csak 2 hónapot. Ez a kezelés másfél-két évet vesz igénybe, de természetesen a pácienssel megbeszélve a kezelés abbahagyható hamarabb is, vagy szüneteltethető, melyre leginkább nyáron van szükség, hogy mehessen napra a páciens.

A nemi betegségekkel a bőrgyógyászok foglalkoznak elsősorban, úgynevezett STI (sexually transmitted infections) vagy STD (sexually transmitted diseases) rendelésen. Rendelőnkben lehetőség van ezen betegségek kivizsgálására és kezelésére.

A felnőtt lakosság körében a szexuális szokások szabadabbá válásával hazánkban is növekszik a nemi betegségek előfordulása.

A korszerű laboratóriumi módszereknek és a folyamatosan fejlődő gyógyszereknek köszönhetően sok esetben könnyebbé vált a nemi úton terjedő kórokozó kimutatása és kezelése. A kórokozóknak is nő viszont a rezisztenciájuk a gyógyszerekre, ezért néhány esetben hosszabb ideig tarhat a kezelés.

Ha attól tart, hogy nemi betegséget kapott el, forduljon hozzánk bizalommal. Ezek leggyakrabban a következő tünetek: férfiaknál bőrelváltozások a makk, vagy a fityma bőrén, húgycsőből folyás, váladékozás, vizeléskor, vagy utána égő érzés a húgycsőben. Nőknél a hüvelyi folyás, fájdalmas közösülés, a hüvely és szeméremajkak égő, viszkető érzése, bármilyen bőrelváltozás a nemi részen.

Nemi betegség gyanújakor általában szükség van egy mintavételre, mely nők esetében egy nőgyógyászati vizsgálathoz hasonlít, nem fájdalmas, inkább kellemetlen, férfiaknál viszont fájdalmas lehet, ugyanis a mintavevő pálcát a húgycsőbe kell vezetni.

Nemi betegség gyanújakor meg kell vizsgálni a páciens párját is, ha van erre lehetőség, mert az oda-vissza adott fertőzés megakadályozza a gyógyulást. A kezelést követően általában szükség van egy kontroll vizsgálatra, hogy meg tudjuk erősíteni, hogy a páciens meggyógyult-e.

Sokan, nők és férfiak, panasz nélkül, azért keresnek fel, hogy szűrő jelleggel végezzük el a vizsgálatot, természetesen erre is van lehetőség.

Felkeresné rendelőnket? Tegye meg most!

Időpontot foglalok