Számítógépes anyajegyszűrés

Anyajegyeinket rendszeresen kell ellenőriztetni, mivel bárkin, bármikor kialakulhat bőrrák. Most rendelőnkben az egyik legkorszerűbb videodermatoszkóp rendszer, a MoleMax áll rendelkezésre, mely a bőrgyógyász munkáját segíti a pontos diagnózis felállításában. De ami ennél is fontosabb, hogy követni tudjuk időben a rendszer segítségével az anyajegyek esetleges változását.

Mikor forduljon hozzánk anyajegy szűrésre?
Mindenkinek szüksége van bizonyos időközönként anyajegy szűrésre. Általában évente javasolt, ha nem változtak anyajegyeink. Amennyiben bármelyik anyajegyünkön változást tapasztalunk, vagy új anyajegy, vagy új folt jelenik meg bőrünkön, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz, menjünk el anyajegy szűrésre. Gyermekek esetében is javasolt ezt megtenni, főleg ha az átlagosnál több anyajegy van egy gyermeken.

A napozás során jut hozzá szervezetünk a nélkülözhetetlen D vitaminhoz, tehát rendkívül fontos, hogy bőrünket valamennyi nap érje. Ez nem jelenti feltétlenül a napozást, hiszen mindennapi életünk során mindenhol, akár az utcán is ér minket napfény, és Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből adódóan a D vitamin keletkezéséhez elengendő napfény éri a bőrünket áprilistól októberig kifejezett napozás nélkül is. A túlzott napozás viszont kerülendő, ugyanis bizonyított tény, hogy a túlzott UVB sugárzás fokozza a melanoma (festékes bőrdaganat) kialakulásának kockázatát, a túlzott UVA sugárzás pedig a többi bőrrák (basalioma, laphámrák) kockázatát növeli, illetve gyakrabban, és fiatalabb korban alakulnak ki a rákmegelőző állapotok.
Mivel a szolárium UVA sugarakat tartalmaz, a fent leírt elváltozásokon kívül felgyorsítja a bőr öregedésének folyamatát, melynek során bőrünkön hamarabb jelentkeznek a pigmentfoltok, apró, később mélyebb ráncok, bőrünk elvékonyodik. Ez a változás az arcon, nyakon, dekoltázsban, kézfejeken a leglátványosabb, mely nőknél a “legféltettebb” részek.
Téves elképzelés, hogy a tavaszi szoláriumozás okozta barnaság védelmet nyújt a kora nyári napsütés ellen, és nem égünk, ha már valaki szolárium miatt barna, ugyanis egészen másfajta “barnaság” alakul ki a szolárium UVA fénye hatására, mint a napfény htására, és sajnos a károsodást nem tudja kivédeni.
Az óvatos, fokozatos napfénytől kialakuló barnaság viszont egy természetes védelmet jelent a napfény káros hatásaival szemben, de ezt tapasztaljuk is, hiszen májusban sokkal könnyebben leégünk ugyanannyi napfénytől naptejes védekezés nélkül mint júliusban szintén védekezés nélkül.
Téves azt is gondolni, hogy árnyékban nem barnulunk, mert erős nyári napsugárzáskor árnyékban is barnulunk a szórt fény hatására, ezért nagyon fehér és érzékeny bőrűeknek ajánlott ez a napozási forma.
A következő szabályokat javasolt betartani:
11 és 15 óra között ne tartózkodjunk egyáltalán napon, ha mégis elkerülhetetlen, hosszú ujjú, hosszú szárú öltözetet viseljünk, és ne feledkezzünk meg a kalapról sem, illetve a ruha alól kilógó testrészeinket kenjük be 50+ faktort tartalmazó fényvédővel.
11 óra előtt és 15 óra után annyit tartózkodjunk fürdőruhában a napon, hogy nem keletkezzen napégés rajtunk sehol (a vállunkon sem). Ez mindenkinél eltérő időintervallum, van akinél 10 perc, van akinél 2 óra – bőrtípustól, előzetesen megszerzett barnaságtól, UVB sugárzás erősségétől függően. Ezt az időt tudjuk hosszabbítani naptejjel.
A naptej használatával kapcsolatban néhány jótanács: mindig bőrünk alapvető típusához (ez a téli alapszínt jelenti) és aktuális színéhez igazítsuk a faktorszámot, tehát egy átlag középeurópai bőrszínt figyelembe véve a világosabb bőrszínű emberek (könnyen leégnek, nehezen barnulnak) a nyár elején 50+, a nyár közepén 30+ faktorszámút használjanak. A barnább bőrűek (ritkábban égnek le, könnyen barnulnak) a nyár elején 30+, a nyár közepétől a 15+ faktorszámút használhatnak. Ez természetesen a magyarországi éghajlati viszonyokra vonatkozik, melegebb égövön, trópusokon, magas hegyekben ez természetesen módosul.

Életünk során hosszú évek alatt a bőrünket ért napfény káros hatása összeadódik, és ha nem helyesen napoztunk, sokszor leégtünk, akkor ez fénykárosodás formájában látható lesz a bőrünkön pigment foltok, értágulatok, elvékonyodás, ráncosodás, rákot megelőző állapotok, ill. rákos elváltozások formájában. A leggyakoribb elváltozás a szeplők, pigment foltok, melyeket nem tartunk betegségnek, de felhívják a figyelmet arra, hogy az illetőnek a kelleténél több napsugárzás érte bőrét, ill. valószínűleg többször leégett a bőre. Természetesen a „kelleténél több” mindenkinél mást jelent. Ha a fent felsoroltak láthatóak bőrünkön, akkor keressünk fel bőrgyógyászt, végeztessük el a szűrést, és beszéljük meg, hogy mit kell változtatni napozási szokásainkon. Ha a fénykárosodás első jeleire figyelünk: foltok, értágulatok (ez nem szűnő pirosodást jelent), akkor van esélyünk arra, hogy kellő védekezéssel, ill. szűrő vizsgálatokkal megelőzzünk a rákos elfajulást.

Mit is jelent az „anyajegy” szó? Nagyon sok mindent anyajegynek mondunk, és az elnevezéstan sem mindig egyértelmű. Azokat a legtöbbször barna elváltozásokat értjük alatta, mely a bőrben lévő pigmentet termelő sejteknek, a melanocytáknak a halmaza. Ezek kis része veleszületett (születéskor már meglévő, vagy az első életévben alakulnak ki), nagyobb részük pedig gyermekkorunk, serdülő éveink alatt jelenik meg. Bizonyos életkor felett (kb 35 év) pedig már nem jelennek meg jóindulatú anyajegyek, ha mégis ezt tapasztaljuk, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz, mert ilyenkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy ez már egy rosszindulatú folyamat. Az anyajegyek számának és képének nagyon nagy jelentőségük van: minél több anyajegy van valakin, ill. minél több atípusos (nem a megszokott, szabályos mintát mutatja), annál nagyobb a valószínűsége, hogy rajta melanoma, azaz rosszindulatú, festékes daganat alakul ki. Az anyajegyek rendszeres szűrésével az atípusos anyajegyeket szűrjük ki, és javasoljuk az eltávolításra. A hagyományos dermatoscopos szűréssel mindegyik anyajegyet megvizsgáljuk, a megszokottól eltérő vagy nagyobb anyajegy jellemzőit dokumentáljuk írásban, és szükség esetén javasoljuk a kivételét. Azonban sok esetben szükség van egy objektívebb és pontosabb dokumentálásra is, pl. gyermekek esetén, amikor mindenféleképpen van valamennyi változás az évek során, vagy nem tudjuk, hogy mióta észleli az illető az anyajegyét, nem tudjuk pontosan, hogy változott-e, illetve nagyon sokszor egyszerűen a legpontosabb leírás sem tudja visszaadni a látott képet. Ezért a legpontosabb módszer az anyajegyek vizsgálatára és követésére, a képi rögzítés. Rendelőnkben a MoleMax rendszerrel rögzítjük, követjük az anyajegyeket, és összehasonlítjuk az előző képükkel. Ezt nevezzük „számítógépes anyajegyszűrésnek”. Valójában az értékelést továbbra is a bőrgyógyász végzi, ez viszont egy hatalmas segítség a vizsgálónak: kinagyítva vizsgálható az anyajegy, rögzíthető a kép, majd visszanézhető, ill. összehasonlítható a későbbi képével.

Bőrrák alatt a bőrünkön kialakuló rosszindulatú betegségeket értjük. Egy részük a hámsejtekből alakul ki, leggyakoribbak a basalioma, ill. a laphámrák. A legrettegettebb rosszindulatú bőrrák viszont a melanoma, festékes daganat, mely bőrünkön vagy nyálkahártyáinkon alakul ki, viszont nem hámsejtekből, hanem melanocytákból (festéket termelő sejtjeinkből) indul. A hámsejtekből induló basalioma nem agresszív daganat, a betegség lefolyását tekintve nem viselkedik rosszindulatúként, nem okoz áttétet (csak nagyon ritkán), helyileg növekszik, igen lassan, sokszor évek kellenek ahhoz, hogy az illető orvoshoz forduljon az ártalmatlannak gondolt csomó, vagy nehezen gyógyuló, apró seb miatt. Ugyanis a basalioma tapintható, időnként begyógyuló, majd újból megjelenő sebként jelentkezik, vagy apró csomóként a bőrben. Ritkábban pirosas-rózsaszínes besüppedt hegként jelenik meg. A basalioma minden esetben műtéti eltávolítással kezelendő bőrdaganat, nagyon ritkán, a felszínes fajtákat lehet fagyasztással kezelni, de csak nagyon szoros bőrgyógyászati kontroll mellett. A műtétet követően rendszeres bőrgyógyászati kontrollra kell járni a helyi kiújulás esetleges veszélye és az ismételt megjelenés nagyobb valószínűsége miatt.
A másik, igen gyakori bőrrák, a laphámrák vagy spinalioma, mely már adhat áttétet. Általában nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyuló seb formájában jelentkezik a fénynek kitett helyeken. Ezeket a daganatokat is sebészi úton kell eltávolítani, és ezt követően rendszeres ellenőrzésre járni. De mivel ez a daganat adhat áttétet, meghatározott időközönként átvizsgálás szüksége (mellkas röntgen és ultrahang vizsgálat). Amennyiben korán kerül a betegség felismerésre, jó eséllyel a beteget a műtéttel végérvényesen meggyógyítjuk.
Mindkét daganat jellegzetesen a fénynek kitett helyen jelenik meg: arcon, füleken, alkarokon, háton, ahol nagyobb napsugárzásnak vagyunk kitéve. Kialakulásukat egyértelműen az UVA sugárzással hozzák összefüggésbe, tehát a fénykárosodás egyik jele a basalioma, és a laphámrák, vagy fordítva: ha valakin fénykárosodás jeleit látjuk, nagyobb a valószínűsége a ezen daganatok kialakulásának.

A bőrünkön előforduló legrettegettebb rosszindulatű daganat, mely a bőrünkben vagy nyálkahártyáinkban élő pigmentet termelő sejtekből, a melanocytákból alakul ki. Ha nem idejében kerül eltávolításra, áttétet jelentkezik, mely a beteg halálát okozza.
Melanoma kétféleképpen alakulhat ki: anyajegy talaján, melyben egyszer csak elindul egy rosszindulatú folyamat, vagy már kezdettől fogva egy rosszindulatú festéksejtes elváltozás jelenik meg a bőrön. Ezért nagyon fontos, hogy ismerjük anyajegyeinket, mert akkor esélyünk van arra, hogy az új „foltot” észrevegyük, és azonnal orvoshoz forduljunk! Ez tényleg életmentő ebben az esetben. A melanoma kezelése a sebészi kimetszés, melyből természetesen szövettani vizsgálat készül, és ez dönti el, hogy pontosan milyen melanoma, szükség van-e további műtétre. Ilyenkor kivizsgálás indul, és eldől, hogy kell-e kezelést kapjon a beteg, vagy elég volt az eltávolítás.
Ha lenne egy olyan módszer, amelyikkel mindegyik melanomát a nagyon kezdeti stádiumban észrevennénk, és kivétetnénk, akkor elmondhatnánk, hogy minden melanomás betegünket meggyógyítottuk, az életüket megmentettük. Többféle informatikai rendszer áll fejlesztés alatt, és mindegyik arra hivatott, hogy segítse az orvosok munkáját a melanoma korai felfedezésében. Rendelőnkben a MoleMax rendszerrel dolgozunk, mely arra hivatott, hogy segítséget nyújtson az anyajegyek követésében és a melanoma korai felfedezésében. Ezzel a rendszerrel rögzítjük, követjük az anyajegyeket, és összehasonlítjuk az előző képükkel. Ezt nevezzük „számítógépes anyajegyszűrésnek”. Valójában az értékelést továbbra is a bőrgyógyász végzi, ez viszont egy hatalmas segítség a vizsgálónak: kinagyítva vizsgálható az anyajegy, rögzíthető a kép, majd visszanézhető, ill. összehasonlítható a későbbi képével, így nem csupán egy egyszeri pillanatképet kapunk az elváltozásról, hanem annek időbeni változását is nyomon tudjuk követni.

A szolárium UVA sugarakat tartalmaz, mely felgyorsítja a bőr öregedésének folyamatát, ennek során bőrünkön hamarabb jelentkeznek a pigment foltok, apró, később mélyebb ráncok, bőrünk elvékonyodik. Ez a változás az arcon, nyakon, dekoltázsban, kézfejeken a leglátványosabb, mely nőknél a „legféltettebb” részek.
Téves elképzelés, hogy a tavaszi szoláriumozás okozta barnaság védelmet nyújt a kora nyári napsütés ellen, és nem égünk le, ha valaki a szolárium miatt barna. Ugyanis egészen másfajta „barnaság” alakul ki a szolárium UVA fénye hatására, és sajnos a károsodást nem tudja kivédeni.
Fehérbőrűeknek, vagy azoknak, akiken sok anyajegy van, kifejezetten ellenjavallt a szolárium!

Felkeresné rendelőnket? Tegye meg most!

Időpontot foglalok